Verlate effecten van blootstelling aan licht

Geneeskunde

19sep2018 10.00

Promotie

Intrinsiek lichtgevoelige retinale ganglioncellen in het netvlies zijn van groot belang voor de niet-beeldvormende effecten van omgevingslicht. De functionele effecten van licht waarbij deze cellen een rol spelen, waaronder veranderingen in diverse aspecten van de menselijke slaap op de functionele systemen die betrokken zijn bij de regulatie van slaap, kunnen aanhouden tot lang na het stoppen van de blootstelling aan licht. Wisse van der Meijden onderzoekt dergelijke slaap gerelateerde verlate effecten van lichtblootstelling in de context van fysiologie en gedrag. Hij kijkt onder meer hoe factoren als pupildiameter, reactiesnelheid, hartslag en slaapneiging veranderen na blootstelling aan rood licht en hoe deze effecten zich verhouden tot functionele veranderingen na blauw en groen licht.

Dhr. W.P. van der Meijden: Left in the Dark: Wavelength-dependent Post-illumination Effects on Human Physiology and Behavior. Promotoren zijn prof. dr. E.J.W. van Someren (VU), prof. dr. P. Bourgin (Université de Strasbourg) en prof. dr. C. Cajochen (Universität Basel). Copromotor is prof. dr. A. Kalsbeek.

Toegang vrij

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting