Een scherper beeld met interferentie

Sterrenkunde

15mrt2018 16.00

Oratie

Mits coherentie behouden blijft, geeft interferentie een scherper beeld. Dit geldt net zo goed voor het licht van sterren als voor menselijke verhoudingen, betoogt Michiel Hogerheijde in zijn oratie.

Sterrenkundigen maken steeds gedetailleerdere afbeeldingen van hemellichamen. De beeldscherpte wordt beperkt door de mate waarin lichtgolven interfereren in de telescoop, in hoeverre golfpieken en -dalen elkaar versterken of juist uitdoven. Door hier slim gebruik van te maken, kunnen sterrenkundigen de scherpte van de afbeeldingen juist vergroten. Hiervoor is het noodzakelijk dat de coherentie van het licht behouden blijft, (de lichtgolven met elkaar in de pas blijven lopen).

Moderne telescopen zoals de Atacama Large Millimeter Array en instrumenten als MATISSE op de Very Large Telescope passen interferentie- en coherentie-behoud toe om bijvoorbeeld het ontstaan van planeten rond jonge sterren scherp in beeld te brengen. In de nabije toekomst hopen sterrenkundigen hiermee te achterhalen wat de oorsprong is van planeten zoals de aarde. Dat interferentie kan leiden tot een scherper beeld gaat volgens Hogerheijde veel breder op: ook het maatschappelijk debat heeft profijt van interferentie, zolang coherentie maar niet verloren gaat.

Dhr. prof. dr. Hogerheijde, bijzonder hoogleraar Instrumentele Sterrenkunde: Een scherper beeld: toepassingen van interferentie in de sterrenkunde.

Locatie

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting