Genezing van hiv binnen bereik brengen

Geneeskunde

21jun2017 16.00

Oratie

Het kunnen genezen van hiv zou bijzonder gewenst zijn voor zowel kinderen als volwassenen met hiv, niet alleen vanwege het stigma waar zij mee te maken hebben, maar ook vanwege het levenslang moeten gebruiken van hiv-medicatie. Ook drukken de kosten van behandeling zwaar op de zorgkosten van een land en zouden met een genezing van hiv kunnen worden verminderd. Er wordt vooruitgang geboekt door opwindend nieuw onderzoek naar het doel van hiv-remissie en uitroeiing, stelt Jintanat Ananworanich in haar oratie.

Het onmiddellijke doel van het onderzoek naar genezing van hiv is het bereiken van remissie. Hiermee wordt bedoeld dat mensen met hiv hun hiv-medicatie gedurende ten minste één jaar kunnen staken zonder dat hiv in een meetbare hoeveelheid in het bloed aantoonbaar wordt. Dit is de eerste stap op weg naar virus eradicatie waarvoor uiteindelijk nodig is dat alle cellen in het lichaam die hiv zouden kunnen produceren geëlimineerd zijn.

Opwindend nieuw onderzoek op dit gebied is gericht op het onmiddellijk behandelen van hiv binnen enkele dagen na infectie, het toedienen van antilichamen tegen hiv, het ontwikkelen van vaccins die de hiv-specifieke afweer versterken en gentherapie om cellen resistent te maken tegen infectie. Waarschijnlijk zal het nodig zijn om combinaties van dergelijke interventies te gebruiken. Bovendien is sociaal-wetenschappelijk onderzoek van belang om bij te dragen aan het optimaal communiceren over en uitvoeren van het onderzoek naar een genezing van hiv.

Mw. prof. dr. J. Ananworanich, hoogleraar Internal Medicine: Genezing van hiv  binnen bereik brengen.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting