Bibliotheek UvA/HvA werkt mee aan Reis door de Tijd met de Noord/Zuidlijn

20 juli 2018

Vrijdag 20 juli is ter gelegenheid van de opening van de Noord/Zuidlijn een webapp gelanceerd die de haltes van de nieuwe lijn koppelt aan digitale erfgoed-objecten. De Bibliotheek UvA/HvA levert een belangrijke bijdrage aan dit project, naast andere Amsterdamse culturele erfgoedinstellingen Amsterdam Museum, IISG, OBA en Stadsarchief en de VU bibliotheek verenigd in AdamNet. Allemaal door het open beschikbaar stellen van materiaal uit hun collecties en met inzet van o.a. een groep HvA-studenten.

Reis op de site per metrostation door het Amsterdamse cultureel erfgoed. Bekijk foto's, tekeningen, kaarten, boeken uit het (recente) verleden waar je nu ongezien onderdoor rijdt. Ga zelf op onderzoek in onze collecties, of stap uit en breng een bezoek aan jouw eigen straat.

Neem zelf een kijkje: https: www.adamlink.nl/nzlijn

De app wordt ook getoond op een iPad-zuil in de vitrinetentoonstelling: Metro, openbaar vervoer en verkeer in Amsterdam met onder meer materiaal uit de collecties Mijksenaar en Van de Waal bij de Bijzondere Collecties, onderdeel van de Bibliotheek UvA/HvA.

Project AdamLink

De culturele erfgoeddata worden ontsloten binnen het project AdamLink als Linked Open Data (LOD). Met deze techniek is het mogelijk om nieuwe verbanden te leggen tussen verschillende databronnen. Perfect voor onderzoeken, werkstukken of om op reis te gaan door de enorme rijkdom van het cultureel Amsterdams erfgoed. Meer technische informatie over het project zelf is te vinden op: http://blogadamlink.nl/het-project/.

Reis door de Tijd is ontwikkeld door AdamNet in samenwerking met NoProtocol. Het zoeken in de straten van Amsterdam is ontwikkeld (beta) door studenten van de HvA.

AdamNet is een netwerk van Amsterdamse bibliotheken. Doel is samenwerken in het beschikbaar stellen van informatie over collecties en activiteiten. In het project werkten samen: de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Bibliotheek UvA/HvA, de universiteitsbibliotheek VU, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Amsterdam Museum en het Stadsarchief Amsterdam. Deze productie werd financieel mogelijk gemaakt door Stichting Pica.

Tot ziens op adamlink.nl/nzlijn!

Gepubliceerd door  Bibliotheek van de UvA