Gebouwde toekomstbeelden

Met Ronald en Erik Rietveld

14sep2017 17.00 - 18.45

Lezing

De gebouwde toekomstbeelden van RAAAF staan centraal tijdens deze lezing. Prix de Rome Architectuur-winnaar Ronald Rietveld en filosoof Erik Rietveld vertellen over hun multidisciplinaire studio die werkt op het grensvlak van architectuur, beeldende kunst en filosofie. Met hun experimentele projecten, zoals de doorgezaagde Bunker 599, The End of Sitting en Vacant NL, wonnen ze vele internationale prijzen. Hun ruimtelijke 'totaalervaringen' zijn een pleidooi voor een BouwKunst die dwars door bestaande conventies heen gaat.

Voor RAAAF is elk project een op zichzelf staand manifest. Hun interventies zijn het resultaat van een onafhankelijke houding en onderzoeksagenda. Ze starten vanuit hun eigen fascinaties en confronteren die met urgente maatschappelijke opgaven. Wat ze interesseert is, om de woorden van Lebbeus Woods te gebruiken: "What the world would be like if we were free from conventional limits… Show what could happen if we lived by a different set of rules." Het tonen van zulke nieuwe ruimtelijke denkbeelden is het doel van ieder project.

Over RAAAF

RAAAF’s werk is wereldwijd gepubliceerd en is tentoongesteld op vooraanstaande kunst- en architectuurbiënnales zoals die van São Paulo, Istanbul en Venetië. De studio heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de Prix de Rome Architectuur 2006, de Architectural Review Award 2013, European Prize of Architecture 2017 (Philippe Rotthier), een VIDI-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en een ERC Starting Grant. In 2013 werd RAAAF tot ‘Nieuwe Radicaal’ en 'Architect van het Jaar' uitgeroepen. De verschillende jury’s benadrukken de kracht van de grensoverschrijdende werkwijze op het raakvlak van architectuur, filosofie en beeldende kunst.  

Rietveld en Rietveld hebben ruime ervaring als docenten op academies voor beeldende kunsten en wetenschappelijke instituten als Harvard en UC Berkeley. Zij wonnen internationale prijzen, publiceren in internationale vakbladen, en zijn zeer actief binnen de wereld van architectuur en filosofie. In 2016 zijn Ronald & Erik Rietveld uitgenodigd om lid te worden van de Akademie van Kunsten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.
Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 14 september

17:00 uur inloop
17:30 uur start lezing
18:45 uur einde lezing
Aansluitend diner (optioneel)

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club