Albert Verwey (1865-1937): Een vergeten en verguisde dichter

Lezing Madelon de Keizer, gevolgd door gesprek met Marita Mathijsen

15mrt2018 17.00 - 18.45

Lezing

De dichter Albert Verwey, de ‘tweede’ man van de Beweging van Tachtig , was zoveel meer dan een dichter. Bij zijn dood werd hij bijvoorbeeld gekenschetst als ‘het Nationaal Geweten’ van Nederland. Cultuurhistoricus Madelon de Keizer verdiepte zich in Verweys unieke en zeer omvangrijke archief en las de duizenden brieven die hij met beroemde tijdgenoten in binnen- en buitenland wisselde.

De Keizers boek over Albert Verwey

In haar boek Als een meeuw op de golven beschrijft Madelon de Keizer Verweys veelomvattende leven en werk aan de hand van zijn liefde voor zijn vrouw Kitty en zijn vriendschap met de schilder Jan Veth, zijn hartsvriend en latere vijand Willem Kloos, zijn moeizame relatie met Lodewijk van Deyssel, zijn beroemde Duitse dichtersvriend Stefan George, zijn ‘pupil’ P.N. van Eyck en zijn bewonderaar Maurits Uyldert. Uit deze eerste moderne biografie komt een begaafd dichter en criticus naar voren in een Nederland waarin grote veranderingen op technisch, politiek en cultureel vlak gaande waren.
Na de lezing zal Marita Mathijsen optreden als referent en het gesprek aangaan met Madelon de Keizer in de vorm van een interview.
Machteld Löwensteyn zal de bijeenkomst modereren.

Over de sprekers

Madelon de Keizer (1948) is cultuurhistoricus en verbonden aan het NIOD als emeritus-onderzoeker. Zij promoveerde cum laude in Leiden en publiceerde veel over de Nederlandse geschiedenis in de twintigste eeuw. Van haar hand verschenen onder meer De dochter van een gazan, Carry van Bruggen en de Nederlandse samenleving 1900-1930 (2006) en Frans Goedhart, journalist en politicus (1904-1990). Een biografie (2012).

Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisme de literatuur van de negentiende eeuw in Nederland. Onlangs verscheen haar biografie Jacob van Lennep (1802-1868), gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend.

Machteld Löwensteyn is kunsthistoricus aan  de Amsterdam School for Historical Studies (ASH), en programmeert voor de Amsterdamse Academische Club de kunsthistorische bijeenkomsten.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 15 maart

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club