Feestelijke opening onderzoeksschip R.V. Dreissena

18 juli 2017

Afgelopen vrijdag 14 juli werd het onderzoeksschip de R.V. Dreissena voor het eerst gepresenteerd. Het schip van het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica is bedoeld voor onderzoek naar de ecologie van het Markermeer. Tijdens de drukbezochte opening werd de boot 'gedoopt' door Prof. Dr. Jef Huisman, hoofd van de onderzoeksgroep Freshwater & Marine Ecology. De boot, uitgerust met speciale onderzoeksapparatuur, was de hele middag te bezichtigen.

De bouw van de R.V Dreissena is het resultaat van een crowdfundingsactie die op touw gezet werd door aquatisch bioloog Harm van der Geest (IBED-UvA). Eerder onderzoek op het Markermeer werd gedaan in een veel kleinere sloep die niet geschikt was om onder alle weersomstandigheden het meer mee op te gaan. Golven op het meer kunnen tot wel een meter hoog worden. Met deze boot kunnen onderzoekers en studenten in alle seizoenen, en ook  bij regen en storm, het water op om onderzoek te verrichten.

Dr. Harm van der Geest en prof. dr. Jef Huisman dopen R.V. Dreissena. Foto: IBED-UvA / Jan van Arkel

Markermeer

De ecologie van het Markermeer is in grote mate veranderd door de bouw van dammen en dijken, maar er is nog weinig bekend over de stuurfactoren die de huidige gesteldheid van het meer bepalen. De komst van het nieuwe onderzoeksschip zal onderzoek naar het Markermeer bevorderen. Kennis over bijvoorbeeld het voedselweb in het Markermeer moet meer duidelijkheid geven over wat er nu misgaat in het systeem, en wat we kunnen doen om het gebied beter te beschermen.

The R.V. Dreissena. Photo: IBED-UvA / Jan van Arkel

R.V. Dreissena

De afkorting R.V. staat voor Research Vessel (onderzoeksschip) en Dreissena verwijst naar een geslacht van mosseltjes, waartoe onder meer de driehoeksmossel en de quaggamossel behoren. Deze exotische mosselsoorten spelen een belangrijke rol in de ecologie van het Markermeer.

Het acht meter lange aluminium schip is gebouwd door Stormer Marine Workboats en is uitgerust met specialistische onderzoeksapparatuur. Over twee weken zal de boot zijn eerste testvaart maken. De UvA is hiermee de eerste Nederlandse universiteit met een eigen onderzoeksschip.

Crowdfunding

Het geld voor het schip is bijeengebracht door diverse partijen. Het Amsterdams Universiteitsfonds maakte het onderzoeksschip tot een van de speerpunten in de jaarfondscampagne van 2016, waarna vele alumni en vrienden van de UvA een bijdrage leverden. Andere partijen die bijdroegen, zijn Amsterdam Water Science, Stichting het Blauwe Hart, Wetenschapsknooppunt, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waternet, Rijkswaterstaat, Stormer Marine Workboats, Raymarine, Bataviahaven Lelystad, Gemeente Edam-Volendam, Technautic, Humminbird, Bynolyt, RDG reclame, Dekker Watersport, Seabed, Maritech, NewDealSals en deelnemers aan de crowdfundingactie.

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica