Een jaar later: Renée Frissen, Luana Carretto en Jacob Schaap

De Amsterdamse Universiteits-Vereniging reikt ieder jaar de AUV-alumnusprijs uit, een aanmoedigingsprijs voor jong talent. De drie prijswinnaars van 2016 hebben mede dankzij het prijzengeld hun projecten het afgelopen jaar verder weten uit te breiden en nieuwe stappen gezet.

Renée Frissen

1e prijs OpenEmbassy

Renée Frissen (Cultural Analysis 2009 cum laude) geeft, samen met Ahmad Kabakibi, via de online helpdesk OpenEmbassy statushouders een plek waar zij 24 uur per dag, zeven dagen in de week aan betrokken vrijwilligers vragen kunnen stellen over het opbouwen van een leven in Nederland. Door middel van de website wil Frissen statushouders helpen hun weg te vinden en aan de kant van de vrijwilligers onbenut altruïstisch kapitaal ontsluiten.

Hoe gaat het een jaar later?

Sinds de AUV-dag is er veel veranderd bij OpenEmbassy. Ons team is uitgebreid met een community manager, en we hebben een online helpdesk en verschillende andere tools ontwikkeld om nieuwe Nederlanders sneller hun weg te laten vinden in Nederland. Dankzij de AUV-alumnusprijs konden we investeren in nieuwe software, waardoor onze app nu beter en mooier is geworden.

Onderzoek en kennisontwikkeling hebben een prominentere plek gekregen binnen OpenEmbassy. We richten ons nu meer op de vraag hoe we vanuit individuele vragen echte systeemimpact kunnen maken: wat leren we van het helpen van mensen dat gebruikt kan worden om het systeem rond integratie beter te laten functioneren?

Luana Carretto

Taste before you waste

Luana Carretto (Liberal Arts And Sciences 2016 cum laude) heeft met het Amsterdamse project Taste before you waste een voedselbank opgezet, gerund door studenten en buurtgenoten. Met behulp van groentewinkels in de Indische Buurt, een biologische boer in Flevoland en de vrijwilligers die het voedsel vijf maal per week op bakfietsen ophalen, wordt wekelijks zo’n 250 kilo voedsel opgehaald dat anders weggegooid zou worden.

Hoe gaat het een jaar later?

Wereldwijd eindigt ongeveer een derde van de totale voedselproductie op de afvalberg. Met het project Taste Before You Waste (TBYW) gebruiken we voedseloverschotten als bron en inspiratie voor allerlei bewustwordingsactiviteiten tegen voedselverspilling om de Nederlandse consument te laten zien, voelen en proeven hoe lekker ons ‘afval’ kan zijn.

Er zijn steeds meer mensen die ons in onze missie bijstaan, zo is ons team in Amsterdam gegroeid van 35 naar 47 vrijwilligers en hebben studenten in Den Haag hun eigen TBYW opgezet. Het prijzengeld dat we vorig jaar hebben gekregen heeft ons enorm geholpen. Hiermee hebben we de eerste vier maanden huur van onze nieuwe locatie betaald. Dit was ontzettend fijn, want deze locatie heeft een veel groter en gezelliger restaurant gedeelte waar we meer mensen kunnen ontvangen tijdens onze buurt-diners en andere activiteiten. Meer impact dus!

Jacob Schaap

Boxing: A game of life

Jacob Schaap (Politicologie 2015) is de initiatiefnemer van Boxing: A game of life, een sportprogramma voor Syrische vluchtelingen die in Beiroet verblijven en in de informele tentenkampen verspreid over Libanon. Omdat meer dan de helft van de geregistreerde vluchtelingen kinderen zijn, richt het project zich vooral op deze doelgroep.

Hoe gaat het een jaar later?

Sinds het winnen van de derde prijs bij de AUV-alumnusprijs 2016 is het project Boxing: A Game of Life alleen maar verder gegroeid. Dit project is een sportprogramma voor Syrische vluchtelingen die in Beiroet verblijven en in de informele tentenkampen verspreid over Libanon. Met de financiële bijdrage was het voor ons mogelijk om nieuwe bokshandschoenen te kopen. Hierdoor kunnen we nu een nog grotere groep kinderen trainen en een welkome afleiding vormen van hun dagelijkse beslommeringen. Daarnaast heeft de prijs ons geholpen om deuren te openen bij grotere organisaties als UNICEF die ons op hun beurt weer helpen met het professionaliseren van ons project.

28 juni 2017