Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van diverse gedrukte, audiovisuele en online bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Editie juni 2018

Ellen Backus

Scheikunde 2000, bijzonder hoogleraar Non-linear spectroscopy of surfaces and interfaces aan de UvA, ontvangt de Nernst-Haber-Bodensteinprijs voor haar originele en unieke experimentele bijdrage aan het ontrafelen van de structuur en dynamica van moleculen, met name water, aan raakvlakken.

Sophie Berrebi

Promotie University of London 2003, universitair docent Kunstgeschiedenis UvA, is curator van een tentoonstelling over Jean Dubuffet’s fascinatie met steden. De tentoonstelling is van 10 juni tot 1 september in Zürich te zien en bestaat uit geleende werken van het Tate, het Stedelijk Museum en van de Fondation Dubuffet.

Sander Bohté

Natuurkunde 1997, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitieve Neurobiologie, in het bijzonder Computational Neuroscience, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA.

Bohté, Sander, hoogleraar FNWI, Cognitieve Neurobiologie

Sander Bohte

Pepijn Corduwener

Geschiedenis en Europese studies 2009, heeft de dissertatieprijs ter waarde van €3.000 van Stichting Praemium Erasmianum gewonnen. De prijzen worden toegekend aan jonge onderzoekers in de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen die een proefschrift van bijzonder hoge kwaliteit hebben verdedigd aan een Nederlandse universiteit. Ook UvA-alumni Maaike Matelski, Sociale psychologie en Internationale ontwikkelingsstudies 2005, Eva Meijer, Wijsbegeerte 2012 en promotie 2017, en Else Vogel, Social Sciences 2012, promotie 2016 cum laude, wonnen deze prestigieuze prijzen.

Hans Brug

Voedingswetenschappen, Epidemiologie, promotie Gezondheidswetenschappen UM, decaan van de Faculteit der Maatschappij-en gedragswetenschappen van de UvA, is benoemd tot directeur-generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Birte Forstmann

hoogleraar Neuroimaging in Cognitive Neuroscience aan de UvA, krijgt 'Proof of Concept'-beurs ter waarde van 150.000 euro van De European Research Council (ERC) voor haar onderzoek naar de subcortex.

Murat Isik

Nederlands recht 2002, heeft de Libris Literatuurprijs 2018 gewonnen met zijn boek Wees onzichtbaar. De jury spreekt van een ‘universele, beklemmende en diep menselijke’ roman.

Ate Kloosterman

bijzonder hoogleraar Forensische Biologie aan de UvA, is bij zijn afscheid van de UvA en het Nederlands Forensisch Instituut, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Esther Peeren

promotie Geneeskunde 2005, is in april benoemd tot hoogleraar Cultural Analysis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

Peeren, Esther, hoogleraar FGw, Cultural analysis

Esther Peeren

Ans van Pelt

is benoemd tot hoogleraar Translational Reproductive Biology aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA.

Benjamin van Rooij

is benoemd tot hoogleraar Law and Society aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA.

Jan Six

Kunstgeschiedenis 2004, kunsthandelaar en bestuurslid van het Amsterdams Universiteitsfonds, heeft een onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt.

Jan Six

Jan Six

Michèle van Vugt

promotie Geneeskunde 1999, is benoemd tot hoogleraar Internal Medicine, in particular community centered control of tropical infections aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

19 juni 2018