Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van diverse gedrukte, audiovisuele en online bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Eleonora Aronica

Editie februari 2018

Eleonora Aronica

promotie Geneeskunde 1993 cum laude, is benoemd tot hoogleraar Neuropathologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA (AMC-UvA).

Peter Paul de Baar

Geschiedenis 1985, kreeg de Frans Banninck Cocqpenning, de gemeentelijke onderscheiding voor mensen die zich tenminste twaalf jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad. De gemeente roemt Van Baar om zijn persoonlijke betrokkenheid en inspanningen op het gebied van stadsgeschiedenis en cultuurhistorie. Naast zijn werk voor Ons Amsterdam schreef Van Baar veel boeken over Amsterdam, en stelde een bloemlezing uit het werk van Theo Thijssen samen. 

Ellen Backus

Scheikunde 2000, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Non-linear spectroscopy of surfaces and interfaces aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. Deze leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus.

Marloes Bakker

Notarieel recht 2016, heeft de Instituut voor Bouwrecht Scriptieprijs Publiekrecht 2016/2017 gewonnen. Aan de prijs is een bedrag van duizend euro verbonden.

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali. Foto: Bob Bronshoff

Abdelkader Benali 

Geschiedenis LEI, schrijver en programmamaker, is benoemd tot Honorary Fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Benali gaat onder andere met studenten van de Talen- en regiostudies kijken naar liefdespoëzie, in het bijzonder naar het erfgoed van de Perzische dichter Hafez.

Jeroen Bijl

Politicologie 1993, is chef de mission tijdens de Olympische Winterspelen 2018.

Saar Boerlage

Sociale geografie 1974, ontving de eerste Nieuw Amsterdam Prijs vanwege haar levenslange inzet voor de stad, onder andere in het ouderenbeleid en vrouwenemancipatie. Zij stond aan de wieg van de Akropolistoren, een humanistische woonvoorziening voor 55-plussers.

Lucas Boersma

Geneeskunde 1994 UM, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatieve transkatheter behandelingen voor hartritmestoornissen aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA (AMC-UvA).

Garnett, Erik, hoogleraar FNWI, AMOLF, Nanoscale photovoltaics

Erik Garnett

Erik Garnett

promotie University of California Berkeley 2009, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Nanoscale photovoltaics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. Deze leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting tot bevordering van de Atoom- en Molecuulfysica.

Astrid Groot

Biologie 1994, is benoemd tot hoogleraar Population and Evolutionary Biology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA.

Joke Harte

Psychologische methodenleer 1990, promotie1995 is benoemd tot hoogleraar Criminologie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU.

Marjolijn van Heemstra

Religiestudies 2004, heeft de BNG Bank Literatuurprijs, een jaarlijkse bekroning van 15.000 euro voor een jonge schrijver met een jong oeuvre, ontvangen voor En we noemen hem.

Helmut Kessels

promotie 2003 cum laude VU, is benoemd tot hoogleraar Cellular and Computational Neuroscience aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA.

Michel Krielaars

Geschiedenis 1988, schrijver, heeft de Theodor Award 2017 gewonnen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn boek Alles voor het Moederland.

Joost de Kluijver

Business studies 2006, heeft de Circular Award 2018 gewonnen met zijn project Closing the Loop. Met zijn bedrijf heeft hij al meer dan twee miljoen oude smartphones gerecycled. Met hetzelfde project won hij in 2014 de derde prijs van de AUV-Alumnusprijs.

Koen Kleijn

Kunstgeschiedenis 1988, kunsthistoricus, journalist en schrijver, is de nieuwe hoofdredacteur van Ons Amsterdam. Hij volgt hiermee Peter-Paul de Baar op.

Aart Nederveen

Technische natuurkunde TU Delft, Wijsbegeerte LEI en UU, is benoemd tot hoogleraar Toegepaste MR Fysica aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA (AMC-UvA).

Russell, Colin Aandrew, hoogleraar AMC, Cellular and Computational Neurosience

Colin Russell. Foto: Dirk Gillissen

Colin Russell

promotie Cambridge University, is benoemd tot hoogleraar Applied Evolutionary Biology aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA (AMC-UvA).

Elske Schouten

Biologie 2005, is benoemd tot adjunct-hoofdredacteur van dagblad NRC Handelsblad. Schouten werkt sinds 2005 bij de krant: eerst als eonomieredacteur, daarna als correspondent Zuidoost-Azië en als chef op de Buitenlandredactie.

Roel Schuyt

voormalig docent Moderne Europese Letterkunde aan de UvA, is bekroond met de Letterenfonds Vertaalprijs 2017. Hij schreef vertaalgeschiedenis door als een van de eersten het werk van Nobelprijs-kandidaat Ismail Kadare direct uit het Albanees te vertalen. Aan de bekroning is een bedrag van €10.000 verbonden.

Cees Snoek

promotie Computer Science 2005, is benoemd tot hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA.

Frank Verbeeten

promotie Business administration and economics 2001 UvT, is benoemd tot hoogleraar Accounting aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA.

Corine Visscher

Fysiotherapie 1994 HvA, promotie ACTA 2000, is benoemd tot hoogleraar Orofaciale Fysiotherapie aan de Faculteit der Tandheelkunde (ACTA) van de UvA.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

27 februari 2018