Personalia

Overzicht van prijzen, nieuwe functies en andere ontwikkelingen rond alumni en wetenschappers van de UvA. Voor de personalia maakt de redactie dankbaar gebruik van diverse gedrukte, audiovisuele en online bronnen. Uw eigen tips zijn welkom via SPUI@uva.nl of op Twitter via @alumni_uva.

Editie april 2018

Tiers Bakker,

voormalig docent filosofie en stafmedewerker bij de UvA), is op 28 maart – bij zijn vertrek als raadslid van Amsterdam – benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2006 was hij actief in Amsterdam; eerst als deelraadslid en fractievoorzitter in toenmalig stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, later als lid van de gemeenteraad. Zijn bijdragen in de raad werden veelal doorspekt met citaten van filosofen en politici.

Marc Besselink,

promotie Geneeskunde UMCU, cum laude, is benoemd tot hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder Pancreas- en Hepatobiliaire (HPB) chirurgie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Luiza Bialasiewicz,

promotie Geografie University of Boulder Colorado, is benoemd tot hoogleraar European Governance aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Thomas Blankers,

Biologie 2008, kreeg een Marie Curie Fellowship om onderzoek te doen aan de UvA, evenals Jozefien De Leersnyder (Psychologie), Yoshi Maezumi (Ecologie), Brian O'Shea (Psychologie), Thomas Schindler (Logica en metafysica), Charalampos Tsavdaroglou (Planologie), Cecilia Vergnano (Antropologie) en Bernadette van Wijk (Psychologie). Het fellowship bedraagt ongeveer 180.000 euro per onderzoeker. Doel van de subsidie is het bevorderen van de mobiliteit van onderzoekers over de landsgrenzen binnen en buiten de Europese Unie.

Hal Caswell,

Hoogleraar Mathematische demografie en ecologie, ontvangt een Advanced  Grant van de European  Research Council (ERC), evenals UvA-hoogleraar Internationale ontwikkelingsstudies Dennis Rodgers. De subsidie, die per project respectievelijk 1,5 en 2,5 miljoen euro bedraagt, wordt toegekend op basis van wetenschappelijke excellentie van de wetenschapper én het onderzoeksvoorstel.

Pierfrancesco Butti,

promotie Sciences 2017, is een van de vijf winnaars van de ATLAS Thesis Award, een prijs voor proefschriften die bijdragen aan het internationale deeltjesdetectie-experiment ATLAS op het CERN in Genève. Butti voerde zijn prijswinnende promotieonderoek uit aan het Nikhef in Amsterdam en verdedigde zijn proefschrift aan de UvA.

Marcel Dijkgraaf,

promotie UMC Utrecht en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, is benoemd tot hoogleraar Health Technology Assessment aan de Faculteit der Geneeskunde.

Tim Dokchitser,

is benoemd tot bijzonder hoogleraar Computer Algebra aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Hij bekleedt sinds 2013 de Heilbronn Chair in Algebraic/Arithmetic Geometry aan de University of Bristol.

René Gerritsma,

UvA-natuurkundige, heeft een projectruimte-subsidie van NWO ontvangen voor zijn onderzoek naar gevangen ionen in optische micro-vallen.  Daarnaast ontving hij een START-UP subsidie van NWO.

Petra Grijzen,

Psychologie 2002, presentatrice van BNR, stapt over naar de NTR. Vanaf half juni 2018 zal zij het team van het dagelijkse nieuwsprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1 versterken.

Erma Hermens

promotie Kunstgeschiedenis LEI, onderzoeker Technische kunstgeschiedenis bij het Rijksmuseum, is benoemd tot hoogleraar op de Rijksmuseumleerstoel Atelierpraktijken en Technische Kunstgeschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Jaap Groothoff,

hoofd kindernefrologie in het Emma Kinderziekenhuis, is benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder Kindernefrologie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Nathalie LeCouffe en Alba Torrents de la Pena,

UvA promovendi Natalie LeCouffe en Alba Torrents de la Pena (AMC) hebben de voorronde gewonnen van Famelab Amsterdam, de internationale competitie in wetenschapscommunicatie voor jonge wetenschappers. Met het winnen van de voorronde hebben zij zich geplaatst voor de nationale finale van FameLab op 9 mei in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Martijn Loth,

Informatierecht 2014, advocaat van Kennedy Van der Laan won op 29 maart 2018 een Gouden Zandloper in de categorie Young Talent. Gouden Zandlopers worden in diverse categorieën uitgereikt aan advocaten en advocatenkantoren.

Tuna Taşan-Kok,

promotie Sociale geografie 2004 UU, is benoemd tot hoogleraar Urban Governance and Planning aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Geleyn Meyer,

Wis- en  natuurkunde  1985, wordt per 1 juli de nieuwe rector van de Hogeschool  van Amsterdam (HvA). Hij  is sinds 2011 werkzaam op de school als decaan van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie.

Caroline Nevejan,

promotie  Sociale Wetenschappen 2007, is per april 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar Designing Urban Experience aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Judith Rispens,

is benoemd tot hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Martine van Selm,

is benoemd tot hoogleraar Communicatiewetenschap, in het bijzonder Beeldvorming in Organisaties, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dirk Ubbink,

is benoemd tot hoogleraar Evidence-Based Medicine and Shared Decision-Making aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Else Vogel,

promotie Antropologie 2016, heeft de Dissertatieprijs 2018 van de Stichting Praemium Erasmianum in de wacht gesleept met haar proefschrift ‘Subjects of care: Living with overweight in the Netherlands’.

Wouter Walewijn,

UvA-natuurkundige, heeft een projectruimte-subsidie ontvangen voor zijn onderzoek naar nieuwe rekenmethodes die nodig zijn voor de processen in de Large Hadron Collider-deeltjesversneller bij Genève.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

18 april 2018