Van wie is de stad

Floor Milikowski schetst een meeslepend portret van Amsterdam aan het begin van de 21ste eeuw.

Van wie is de stad

De bevolking groeit snel, het aantal toeristen neemt toe en de stad raakt in de greep van vastgoedhandelaren en beleggers uit binnen- en buitenland. In de binnenstad worden bakkers en boekhandels vervangen door ijswinkels en grote internationale ketens. Tegelijkertijd maken de hoge woningprijzen Amsterdam onbetaalbaar voor middeninkomens. Het zijn ontwikkelingen die ook spelen in steden als Venetië, Londen en Parijs en die van grote invloed zijn op de identiteit van de stad.

Milikowski doet al jaren onderzoek naar de veranderingen en de machtsverhoudingen in Amsterdam. Ze neemt de lezer mee op haar zoektocht naar de winnaars en verliezers en stelt de vraag: van wie is de stad?

Floor Milikowski, Sociale geografie 2006, is journalist en geograaf. Eerder verscheen haar boek De droom van Zuid-Afrika.

Van wie is de stad. De strijd om Amsterdam. Atlas Contact

16 juli 2018