Heilige Boeken – de Garima-evangeliën uit Ethiopië

Fototentoonstelling

04nov2016 26mrt2017 10.00

Tentoonstelling

Vanaf 4 november tot en met 26 maart 2017 is in het Allard Pierson Museum de fototentoon­stelling ‘Heilige Boeken – De Garima-evangeliën uit Ethiopië’ te zien.

Het gaat om zeer oude geïllustreerde manuscripten met de evangeliën van Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes, en tabellen voor het opzoeken van parallellen in evangelieteksten, ontworpen door Eusebius van Caesarea (circa 263–339).

Door koolstof­datering kon recentelijk de ouderdom van de boeken worden bepaald tussen de vierde en de zevende eeuw. Dit was een sensationele ontdekking, omdat dat eeuwen eerder is dan oorspronkelijk werd aangenomen. De Garima-evangeliën vormen bovendien het vroegst bekende voorbeeld van een compleet overgeleverde set afbeeldingen van de vier evangelisten.

Een bijbel met verschillende invloeden

De bijbel is vernoemd naar de legendarische monnik Abuna Garima, die in de vijfde eeuw het Garima-klooster nabij het huidige Adwa in Ethiopië zou hebben gesticht. De manuscripten worden daar bewaard en verlaten het klooster nooit.

De foto's in deze tentoonstelling laten onder meer details zien van de prachtige illustraties op de manuscripten vóór de restauratie. De versierde canontabellen bieden een soort register op overeenkomstige teksten uit de vier evangeliën. In 2006 zijn de manuscripten gerestaureerd en opnieuw ingebonden.

Tekst en beeld illustreren de eigenheid van het Ethiopisch christendom als onderdeel van de mediterrane laat-antieke wereld en laten invloeden zien van de klassieke wereld, de Egyptische oudheid en uit andere delen van Afrika. Deze manuscripten zijn uiterst belangwekkend voor bijbel- en andere studies.

Tentoonstelling en boek

Judith McKenzie en Miranda Williams van de Universiteit van Oxford hebben de tentoonstelling samengesteld. De foto’s in de tentoonstelling zijn gemaakt door Michael Gervers (Universiteit van Toronto) tijdens zijn verschillende bezoeken aan het Garima-klooster.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie The Garima Gospels. Early Illuminated Gospel Books from Ethiopia, een fraai geïllustreerde uitgave van Manar Al-Athar, University of Oxford, en alleen in het Allard Pierson Museum verkrijgbaar. Prijs € 69,95.

Gepubliceerd door  Allard Pierson Museum