David Dalenberg wint UvA-scriptieprijs 2018

12 juni 2018

Alumnus International and European Law David Dalenberg is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2018. Hij onderzocht hoe discriminatie kan worden voorkomen bij het targeten van vacature-advertenties. De tweede prijs is voor Carla Groenland (Artificial Intelligence), de derde voor Robert Verschuren (Econometrics).

De winnaars van de UvA-scriptieprijzen

De winnaars van de UvA-scriptieprijzen op een rij (vlnr): Robert Verschuren (derde prijs), Carla Groenland (tweede prijs) en David Dalenberg (eerste prijs) (foto: Marc Kruse)

De drie winnaars ontvingen de prijzen zaterdag 9 juni tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag van de UvA. Uit de 92 inzendingen voor de UvA-scriptieprijs waren er waren zeven genomineerd, een voor elke faculteit. De zeven kandidaten presenteerden hun onderzoek ieder met een pitch van een minuut aan de bezoekers van de Universiteitsdag, waarna zij enkele vragen kregen van presentator Abdelkader Benali. Hans Brug, voorzitter van de jury die bestaat uit de decanen van de zeven faculteiten, maakte vervolgens de namen van de winnaars bekend en reikte de prijzen uit.

Concrete bijdrage

In zijn winnende scriptie ‘Preventing discrimination in the automated targeting of job advertisements’ beschrijft David Dalenberg op welke wijze kunstmatige intelligentie wordt toegepast bij het automatisch targeten van vacature-advertenties op specifieke doelgroepen. Daarbij worden andere groepen juist weer uitgesloten, wat daarmee een discriminerend effect heeft. Met zijn scriptie levert Dalenberg een bijdrage aan het ontwikkelen van concrete oplossingen voor dit probleem.

De scriptie van tweede-prijswinnaar Carla Groenland gaat over speltheoretisch onderzoek naar het effect van anticipatie. Zij kijkt daarbij naar wiskundige congestion games, een ondersoort in de speltheorie. Ofwel: kies je in de supermarkt voor de kortste rij, of juist niet, omdat daar iemand in staat die je inschat als een trage betaler?

Robert Verschuren krijgt de derde prijs vanwege zijn onderzoek naar de vraag hoe banken het beste kunnen omgaan met negatieve rentes. Bij een positieve rente ontvang je een vergoeding voor het feit dat de bank jouw geld mag beheren, bij een negatieve rente zou je daarvoor moeten betalen. Verschuren laat zien hoe financiële instellingen dat kunnen beschrijven in de rentetermijnstructuur met behulp van een wiskundig model, en hoe zij dit model kunnen toepassen in de praktijk om een inschatting te maken van hun financiële huishouding. Verschuren won met zijn scriptie eerder de H.K.Nieuwenhuis-scriptieprijs.

Podcasts

Met alle zeven genomineerden voor de UvA-scriptieprijs is een podcast gemaakt door SPUI25 in spe, de jongerenredactie van academisch-cultureel podium SPUI25. Deze podcast-afleveringen, die elk ongeveer een half uur duren, zijn te beluisteren via onderstaande verwijzingen.

Nicholas Avedisian-Cohen (FGw): The thesis explores how online video archives attempt to document ongoing war in Syria, charting the gradual acceptance of moving images as legal evidence and the archives as an evolving discourse, so as to understand contemporary audiovisual cultures that have emerged around war in fuller socio-historical context.

Fons van den Berg (AMC): Nieuw ontdekte genetische risicofactoren verhogen mogelijk de kans op het krijgen van ernstige complicaties van acute alvleesklierontsteking.

David Dalenberg (FdR): Discriminatie voorkomen bij het targeten van vacature-advertenties.

Carla Groenland (FNWI): Speltheoretisch onderzoek naar het effect van anticipatie.

Kahar Hussain (FMG): The thesis aims to understand the discrepancy between the high educational achievements of and labour market disadvantage experienced by young British Bangladeshis by analysing the key social interactions (within family, school, religion, community, and wider societal encounters) that influence their aspirations.

Liza van de Rijt (ACTA): Prevalentie van pijn in het aangezicht bij oudere mensen met dementie en validatie van een observatieschaal om aangezichtspijn in deze populatie te kunnen identificeren.

Robert Verschuren (FEB): Hoe kunnen financiële instellingen het best lage, negatieve rentes beschrijven in de rentetermijnstructuur.