Alumni weer terug bij de universiteit

Universiteitsdag: Science in Society

12 juni 2018

Ruim 900 alumni, medewerkers en kinderen waren zaterdag 9 juni aanwezig bij de Universiteitsdag van de Universiteit van Amsterdam. Bezoekers van het jaarlijkse netwerkevenement hoorden wetenschappers en alumni spreken over de thema’s die Nederland bezighouden. Voor de kinderen was er een programma met workshops waarin zij kennis konden maken met de universiteit van hun ouders.

Er waren onder meer colleges over het belang van de eerste duizend dagen van een mensenleven, de stad Amsterdam en de problemen die er spelen, de uniciteit van muziek, en technologieën die nodig zijn om de energietransitie soepel te laten verlopen. In debatten werd onderzocht of nieuwe technologieën en artificiële intelligentie nu een bedreiging vormen of juist kansen bieden en of platformarbeid de maatschappij en onze visie op arbeid zal veranderen.

Alumni op de Universiteitsdag

Veel alumni bezochten de Universiteitsdag (foto's Monique Kooijmans)

Verder spraken maritiem onderzoekers over hun onderzoeken in gammele bootjes en zeewaardige schepen op het Markermeer, Victoriameer en de Indische Oceaan. In een speciale editie van BètaBreak is gesproken over de raakvlakken van forensische wetenschappen en archeologie. Daarnaast was Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, te gast bij het studentenplatform Room for Discussion. In het gesprek werd de UvA als onderzoeksinstituut en educatiecentrum geanalyseerd en werden praktische problemen besproken waaronder overvolle collegezalen en de hoge werkdruk.

Robotvoetbal op de Universiteitsdag

Kinderen maakten in workshops kennis met de wetenschap

Kinderen van alumni en medewerkers maakten in workshops kennis met de wetenschap. Zij konden sterrenkijken in het mobiele planetarium, papierknipkunst maken en hielpen bij het sorteren van archeologische vondsten. De allerkleinsten konden hun zieke knuffels laten behandelen door studenten Geneeskunde.

Alumnus International and European Law David Dalenberg won de UvA-scriptieprijs 2018. De prijs van 3.000 euro werd uitgereikt door Hans Brug, juryvoorzitter van de UvA-scriptieprijs en decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Tijdens de borrel werden oude banden aangehaald en nieuwe contacten opgedaan.

De volgende Universiteitsdag vindt plaats op zaterdag 15 juni 2019.