Genomineerden AUV-alumnusprijs bekend

17 oktober 2017

Veel UvA-alumni zijn maatschappelijk betrokken en werken aan inspirerende projecten. Om hun bijzondere prestaties breed onder de aandacht te brengen, reikt de Amsterdamse Universiteits-Vereniging jaarlijks de AUV-alumnusprijs uit. Uit de inzendingen heeft de jury negen kandidaten genomineerd.

De jury is lovend over de inhoud van de projecten en rol van de kandidaten. De genomineerden en hun projecten zijn, in alfabetische volgorde, als volgt.

Rutger Bults: Grounded Madagascar

Grounded Madagascar creëert samen met lokale boeren een duurzame landbouw. Het doel is om zowel een verbetering in hun levensonderhoud te realiseren als het gedegradeerde ecosysteem te herstellen. Rutger Bults wil met Grounded Madagascar boeren stimuleren om essentiële en plantaardige oliën te produceren en deze te verkopen aan de (voornamelijk Europese) cosmetica-industrie. 

lees verder

Erik Ex: De Edyssee

Erik Ex rijdt samen met zijn broer Luuk met een bus van Finland naar Singapore. Deze landen hebben de hoogst gewaardeerde onderwijssystemen. Maar zo ver als de landen uit elkaar liggen, zo verschillend is het onderwijs. Onderweg onderzoeken ze het onderwijs in de landen op de route. Erik geeft in elk land les en ontmoet docenten van zijn eigen leeftijd, want de leraren die nu dertig zijn, bepalen het curriculum en onderwijssysteem van straks.

lees verder

Alice Grasveld: Healthy Teeth Challenge

Meer dan 80% van de scholieren in Mfuleni Township in Kaapstad heeft last van een ernstige vorm van tandbederf. Het is een van de meest voorkomende redenen voor schoolverzuim. En dat terwijl scholing voor deze kinderen de enige manier is om de armoede te ontvluchten. Met de Healthy Teeth Challenge wil Alice Grasveld goede mondhygiëne promoten. Hierdoor zal de gezondheid van de kinderen toenemen en zullen ze vaker aanwezig zijn op school. 

lees verder

Angelina Hoeher: Habibi.Works - a FabLab of Freedom

Met Habibi.Works biedt Angelina Hoeher Grieken én vluchtelingen in de omgeving van Katsikas een platform voor onderwijs, empowerment en ontmoeting. In diverse ateliers (keuken, houtwerkplaats, metaalfabriek, schoonheidssalon, Media Lab en creatief atelier) kunnen zij hun potentieel uitbreiden, hun kennis delen, nieuwe vaardigheden opdoen en nuttige dingen creëren die hun dagelijks leven vergemakkelijken. Angelina Hoeher startte het project vanuit de gedachte om niet om iets voor de mensen te doen, maar samen met hen. 

lees verder

Angela Jansen: Community Based Sociotherapy Rwanda

Na de oorlog en genocide in Rwanda, waarbij in 1994 een miljoen Tutsi’s de dood vonden, wordt sinds 2005 een groepsgewijze vorm van sociotherapie aangeboden. Deze vorm van groepstherapie vergroot de gevoelens van waardigheid, veiligheid en bevordert vertrouwen voor alle overlevenden van de oorlog en volkerenmoord en werkt toe naar een duurzame vrede. Burgers worden getraind om te werken als sociotherapeuten. Zij nodigen 10 tot 15 mensen uit om deel te nemen aan vijftien wekelijkse sessies. Angela Jansen coördineert het project sinds 2012 en heeft een grote bijdrage geleverd aan de kwaliteit en het bereik ervan.

lees verder

Ottilia Kasbergen: Vluchteling voor de klas

Het project ‘Vluchteling voor de Klas’ begeleidt twintig statushouders met relevante werkervaring in het land van herkomst naar een baan als docent Engels in het beroepsonderwijs. Ottilia Kasbergen zorgt dat de statushouders een introductie krijgen in het Nederlandse onderwijssysteem, waarna zij doorstromen in de docentenopleiding van de HvA - hiervoor lopen zij meteen stage bij een mbo. 

lees verder

María Gabriela Lopez Salazar: Business Multidimensional Poverty Index

De Business Multidimensional Poverty Index is door Horizonte Positivo en de Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) ontwikkeld om multidimensionale armoede te meten. Het geeft bedrijven inzicht in de levensomstandigheden van werknemers en hun gezinnen en maakt het mogelijk om gericht Corporate Social Responsibility-programma's te ontwikkelen. María Gabriela Lopez Salazar is vanaf het begin betrokken bij het project en zorgt er onder meer voor dat steeds meer bedrijven zich aansluiten.

lees verder

Hope Rikkelman: Syria Legal Network

Syria Legal Network-NL is een netwerk dat Syrische advocaten en mensenrechtenactivisten in Nederland een bestaan helpt op te bouwen en bijdraagt aan rechtvaardigheid. Het netwerk richt zich op het documenteren en bestuderen van misstanden en bijscholing in internationaal recht. Hope Rikkelman heeft als drijvende kracht achter het netwerk de activiteiten vormgegeven en een groot aantal studenten en Nederlandse organisaties erbij betrokken.

lees meer

Sharif Tairie: Dentist for Humanity

Dentist for Humanity wil kwetsbare kinderen en volwassenen in Nederland voorzien van kwalitatieve mondzorg. Daklozen, verslaafden en mensen met grote schulden hebben door omstandigheden vaak problemen met hun gebit. Een ernstig aangetast gebit zorgt voor medische klachten. Daarnaast raken de mensen in sociale isolement, vanwege de schaamte voor hun gebit. Sharif Tairie is oprichter van het project en een van de behandelende tandartsen.

lees meer

Uitreiking

De AUV-alumnusprijs wordt uitgereikt tijdens de AUV-dag, dit jaar op zaterdag 4 november. Dit jaar is er niet alleen de juryprijs, maar ook een publieksprijs. De negen genomineerden pitchen hun project bij het publiek. Wie sleept de prijs deze keer in de wacht?

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds