Maartje Piersma wint AUV-alumnusprijs

9 november 2015

Maartje Piersma heeft op de AUV-dag op zaterdag 7 november de eerste prijs van de AUV-alumnusprijs 2015 gewonnen met het project Solar Cinema Saharaui.

Winnaars AUV-alumnusprijs 2015

De winnaars van de AUV-alumnusprijs 2015 (Chantal Deken (2e prijs), Maartje Piersma (1e prijs) en Joost de Kluijver (3e prijs)) (Foto: Monique Kooijmans)

Zonnebioscoop voor vluchtelingen

Maartje Piersma, alumnus Media en cultuur, is oprichter van Solar World Cinema, dat mensen in afgelegen gebieden met een mobiele openluchtbioscoop op zonne-energie toegang geeft tot films. Met Solar Cinema Saharaui krijgt de verdreven bevolking van Marokko en Mauritanië (de Saharaui) toegang tot films. Zij woont in vluchtelingenkampen in Algerije en heeft zeer weinig toegang tot cultuur, ontspanning en entertainment en lijdt onder sociale en geografische isolatie.

Solar Cinema Saharaui draagt bij aan het cultureel verzet van filmmakers in de westelijke regio van de Sahara, zet de mensenrechten op de agenda en biedt amusement voor de mensen in de vluchtelingenkampen in de regio. Het prijzengeld van 3.000 euro heeft al een bestemming: het wordt geïnvesteerd in de aanschaf van een professionele beamer.

Discussiëren en mobiele telefoons

De tweede prijs, groot 2.000 euro, gaat naar Stichting Discussiëren kun je leren. Met dit project verbetert Chantal Deken, alumnus Onderwijskunde, de discussievaardigheid van leerlingen in het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs in Amsterdam. Door het houden van discussies worden leerlingen voorbereid op de uitdagingen van de huidige samenleving en krijgen zij de mogelijkheid hun stem te laten horen en met elkaar in gesprek te gaan. 

Joost de Kluijver, alumnus Business Studies, levert met Closing the loop een duurzame bijdrage aan het voorkomen van vervuiling en grondstofschaarste door het inzamelen en recyclen van defecte mobiele telefoons in ontwikkelingslanden. Hij wint de derde prijs en ontvangt 1.000 euro. 

De AUV-alumnusprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan jonge UvA-alumni die via een aansprekend project een bijzondere bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit jaar streden zestig kandidaten om de prijs.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds