Koffie, antropologie & ondernemerschap

12okt2017 19.30 - 21.30

Evenement

De alumnivereniging Antropologie van de UvA (ANCA) organiseert een lezing over het thema: koffie, antropologie en ondernemerschap. De lezing wordt gegeven in het Engels door Lisanne Oonk.

Lisanne Oonk is in 2011 als antropoloog afgestudeerd aan de UvA. Onlangs heeft zij besloten om een eigen onderneming te starten waarin zij haar liefde voor goede koffie en sociale gelijkheid wil samenbrengen. Zo is zij in juli begonnen met een kwaliteitsproject in Peru waarbij zij in samenwerking met boeren uit de centrale regio van het land en koffiebranders in Europa nieuwe afzetkanalen voor hun koffie wil opzetten.

Programma

19.30 Introductie
19.40 Koffieproeverij
20.15 Koffie 'door antropologische lens'
20.45 Koffie en sociaal ondernemerschap / afsluitende discussie
21.15 Afsluitende borrel

Verdere uitleg programma

De avond wordt gestart met een zintuiglijke prikkeling en de wondere smaken van koffie door middel van een korte proeverij met drie of vier verschillende koffies uit verschillende continenten.

Achter deze koppen en verschillende smaken schuilt een wereld vol verhalen. De link met antropologie wordt al gauw duidelijk; koffie blijkt een perfecte lens te zijn voor een antropoloog om culturele fenomenen en sociale relaties onder de loep te nemen. Van de historische wortels met koloniale regimes, globalisering, verbindingen en ongelijkheid tussen ’s werelds noorden en zuiden, tot huidige consumentenculturen en subculturen; in een presentatie zal Lisanne mensen meenemen in een reis langs een paar grote thema’s en deze vanuit een koffie perspectief toelichten.

Tot slot zal zij iets vertellen over waar deze reis haar heeft gebracht: het sociaal ondernemerschap. In de afsluitende discussie zal dit ook een van de thema’s zijn: wat hebben antropologen te bieden in opkomende bewegingen van sociale ondernemingen? Ook is er ruimte voor vragen. Vervolgens kan de discussie onder het genot van een drankje worden voortgezet. 

Locatie

De Workship bij Café de Ceuvel Amsterdam. De Ceuvel is een prijswinnende, duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. De Ceuvel heeft beperkte parkeermogelijkheden. Daarom wordt geadviseerd om op de fiets te komen. De Ceuvel ligt slechts 5 minuten fietsen vanaf de Buiksloterwegveer of de Distelwegveer. 

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds