Alumni Talks: Rome en Fascisme. Toen en Nu

07dec2018 17.30 - 20.30

Evenement

Het Romeinse Rijk is de Gouden Eeuw van Italië. Vooral fascistische bewegingen waren - en zijn - gefascineerd door dit roemrijke Italiaanse verleden, en interpreteren dit op een zeer eigen en specifieke manier. De organisatie is in handen van de kringen Antieke Cultuur, Italiaans en Europese studies.

Drie sprekers gaan in op de weerslag die deze belangstelling voor het oude en fascistische Rome heeft op de Italiaanse architectuur, literatuur en identiteitspolitiek, van Mussolini tot de dag van vandaag.

Sprekers en onderwerpen:

dr. L.A. Dirven (UvA): Mussolini, Hitler en de mythe van Romanità

dr. R.M. de Rooij (UvA): Rome en het eeuwige fascisme in de hedendaagse Italiaanse literatuur

drs. M. van Hout  (UvA): CasaPound en de oorverdovende stilte van het verleden

moderator: Laurier de Gelder

Mussolini, Hitler en de mythe van Romanità

Lucinda Dirven

Op 3 mei 1938 arriveerden Hitler en zijn gevolg op Stazione Ostiense in Rome voor een 7-daags staatsbezoek. Het minutieus door de fascisten voorbereide bezoek bevestigde het in 1936 gesloten verbond tussen beide landen, maar had ook tot doel de Führer en de wereld de culturele superioriteit van Italië te tonen. Mussolini liet Hitler tijdens dit bezoek het vernieuwde Rome zien, waaraan de fascisten sinds de machtsovername in 1922 hadden gebouwd. Binnen dit nieuwe Rome speelde het oude, antieke Rome een vooraanstaande rol. Deze lezing gaat in op de mythe van Romanità binnen het ventennio fascista en laat zien welke invloed dit heeft gehad op het aanzien van de eeuwige stad.We volgen beide leiders op hun tocht door Rome en staan stil bij de fascistische decoratie van Stazione Ostiense.

Rome en het eeuwige fascisme in de hedendaagse Italiaanse literatuur

Ronald de Rooij (UvA)

Het Italiaanse 'eeuwige fascisme' (Umberto Eco) wordt momenteel aangewakkerd door een populistische regeringscoalitie met een 'Italië en Italianen eerst'-beleid. Tegelijkertijd publiceren toonaangevende Italiaanse auteurs lijvige romans die stuk voor stuk teruggrijpen op het fascisme als oorzaak van alle Italiaanse kwaden. Met combinaties van feit en fictie lijken zij het land te willen aansporen tot bezinning.  Rome speelt in deze verhalen opvallend vaak een sinistere hoofdrol.

CasaPound en de oorverdovende stilte van het verleden

Milou van Hout (UvA)

Zoals overal in Europa, is ook in Italië het vraagstuk van de Italiaanse nationale identiteit terug van weggeweest. De nieuwe fascistische beweging CasaPound speelt een centrale en vooral zeer zichtbare rol in dit nationalistische identiteitsdebat, door een beweging op te bouwen die zegt voort te bouwen op de fascistische grondvesten van Mussolini's regime. Hoe kan het dat Mussolini anno 2018 terug is in de mainstream van het publieke debat? Deze lezing bespreekt hoe CasaPound het Romeinse en fascistische verleden inzet voor hedendaagse identiteitspolitiek en laat zien hoe deze beweging als geen ander weet in te spelen op de dynamiek van de Italiaanse nationale herinnering.

Locatie: Spui25