Segregatie door de eeuwen heen

Alumni Talks

In de serie Alumni Talks, de nieuwe interdisciplinaire programmareeks van de AUV, vond op vrijdag 24 november een bijeenkomst plaats met als thema ‘Segregatie door de eeuwen heen’. Het onderwerp werd belicht vanuit de disciplines Politicologie, Geografie en Planologie en Geschiedenis.

Het programma bestond uit twee delen: een gezamenlijk bezoek aan de tentoonstelling ‘We have a dream’ in de Nieuwe Kerk en aansluitend een lezing.

We have a Dream is een tentoonstelling over drie wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. Alle drie werden wereldwijde rolmodellen, maar riepen ook felle kritiek en tegenstand op. Twee van hen werden vermoord om hun opvattingen en activisme

Na het bezoek aan de tentoonstelling diepte spreker Wouter van Gent, universitair docent bij de afdeling Geografie, Planologie en Internationale ontwikkelingsstudies, het thema segregatie verder uit. Hij legde daarbij de link naar de huidige situatie: in hoeverre kun je in het hedendaagse Amsterdam spreken van segregatie? En welke rol speelt de politiek hierin? Een levendig debat volgde in het Nieuwe Kafé, dat met meer dan negentig personen tot de laatste stoel bezet was.

De Alumni Talks, is de interdisciplinaire programmareeks van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging. Deze editie werd georganiseerd door de Amsterdamse Universiteits-Vereniging en de Kringen Politicologie, Geografie en Planologie en Geschiedenis.

28 november 2017