UvA-scriptieprijs

De beste en origineelste aan de UvA geschreven masterscriptie wordt elk jaar beloond met de UvA-scriptieprijs. Deze prijs is een extra bekroning op het universitaire diploma. De winnaars van de UvA-scriptieprijs worden bekendgemaakt tijdens de Universiteitsdag.

Tijdens de Universiteitsdag op zaterdag 9 juni is de UvA-scriptieprijs 2018 uitgereikt. Abdelkader Benali, Honorary Fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, presenteerde de uitreiking, waarin de zeven genomineerden hun onderzoek pitchten. Juryvoorzitter Hans Brug reikte de prijzen uit.

Alumnus International and European Law David Dalenberg is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2018. Hij onderzocht hoe discriminatie kan worden voorkomen bij het targeten van vacature-advertenties. De tweede prijs is voor Carla Groenland (Artificial Intelligence), de derde voor Robert Verschuren (Econometrics).

De winnaars van de UvA-scriptieprijzen

De winnaars van de UvA-scriptieprijzen op een rij (vlnr): Robert Verschuren (derde prijs), Carla Groenland (tweede prijs) en David Dalenberg (eerste prijs) (foto: Marc Kruse)

Podcasts

Uit de 92 inzendingen voor de UvA-scriptieprijs waren er waren zeven genomineerd, een voor elke faculteit. Met alle zeven genomineerden voor de UvA-scriptieprijs is een podcast gemaakt door SPUI25 in spe, de jongerenredactie van academisch-cultureel podium SPUI25. Deze podcast-afleveringen, die elk ongeveer een half uur duren, zijn te beluisteren via onderstaande verwijzingen.

Nicholas Avedisian-Cohen (FGw): The thesis explores how online video archives attempt to document ongoing war in Syria, charting the gradual acceptance of moving images as legal evidence and the archives as an evolving discourse, so as to understand contemporary audiovisual cultures that have emerged around war in fuller socio-historical context.

Fons van den Berg (AMC): Nieuw ontdekte genetische risicofactoren verhogen mogelijk de kans op het krijgen van ernstige complicaties van acute alvleesklierontsteking.

David Dalenberg (FdR): Discriminatie voorkomen bij het targeten van vacature-advertenties.

Carla Groenland (FNWI): Speltheoretisch onderzoek naar het effect van anticipatie.

Kahar Hussain (FMG): The thesis aims to understand the discrepancy between the high educational achievements of and labour market disadvantage experienced by young British Bangladeshis by analysing the key social interactions (within family, school, religion, community, and wider societal encounters) that influence their aspirations.

Liza van de Rijt (ACTA): Prevalentie van pijn in het aangezicht bij oudere mensen met dementie en validatie van een observatieschaal om aangezichtspijn in deze populatie te kunnen identificeren.

Robert Verschuren (FEB): Hoe kunnen financiële instellingen het best lage, negatieve rentes beschrijven in de rentetermijnstructuur.

UvA-scriptieprijs 2019 

Ben je na 1 april 2018 afgestudeerd aan de UvA en is je masterscriptie beoordeeld met een 8,5 of hoger? Stuur hem dan in voor de UvA-scriptieprijs 2019! 

Selectieprocedure

Inzendingen worden beoordeeld op wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit. Na de sluiting van de inzendtermijn, begin april 2019,  worden uit de inzendingen maximaal zeven scripties genomineerd. De juryleden maken hiertoe ieder een voorselectie uit de inzendingen uit hun faculteit. De genomineerden worden hierover ingelicht.

Uit de genomineerden selecteren de juryleden in een gezamenlijke zitting de drie winnaars. Op de Universiteitsdag worden de winnaars bekendgemaakt.

Jury

De jury wordt gevormd door de decanen van de faculteiten of hun vervangers.

De jury wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris: Funda van der Lugt (funda.vanderlugt@uva.nl, telefoon 020-525 7282).

Reglement

Bekijk het volledige reglement met daarin de voorwaarden voor deelname, eisen waaraan de inzending moet voldoen, beoordelingscriteria en jurering.

Inzending scriptie

Via onderstaande link opent het formulier waarmee je de scriptie kunt inzenden. De inzending moet vergezeld gaan van de volgende bijlagen in Word of PDF. Zorg dat de bijlagen van een duidelijke documentnaam hebben, bijvoorbeeld: scriptie [naam] of aanbevelingsbrief [naam].

  1. een door een bevoegde examinator ondertekend bewijs van het cijfer waarmee de scriptie is beoordeeld, of een door de onderwijsbalie ondertekende uitdraai van SIS of een kopie van de bij het diloma geleverde cijferlijst;
  2. een bewijs waaruit (de datum van) afstuderen blijkt, zoals een kopie van het diploma of een ondertekende uitdraai van SIS waaruit afstuderen blijkt;
  3. een publiekssamenvatting. Hierin staan de centrale vraag, gebruikte onderzoeksmethodiek en het onderzoeksresultaat;
  4. twee aanbevelingsbrieven van deskundigen, van wie één geen scriptiebegeleider is. In deze aanbevelingsbrieven moet zijn gemotiveerd waarom de scriptie bij uitstek voldoet aan de criteria van wetenschappelijkheid en originaliteit en wordt bij voorkeur toegelicht wat de meerwaarde van het onderzoek is voor het betreffende vakgebied;
  5. een curriculum vitae van maximaal twee pagina’s. 

Staat je vraag over de UvA-scriptieprijs er niet tussen? Stel hem dan per e-mail aan scriptieprijs-alumni@uva.nl.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

20 juni 2018